This test focuses mainly on NFS, cachefs, RBAC, and autofs.


1. Which of the following files are updated during the sysidtool phase of the installation?

a. /etc/TIMEZONE
b. /etc/nodename
c. /etc/nsswitch.conf
d. /etc/hosts
e. /etc/netmasks
f. All of the above

Answer: f


2. All CacheFS file systems in the cache directory can be deleted using the _______ command.

a. cfsadmin -f
b. cfsadmin -o
c. cfsadmin -a
d. cfsadmin -d

Answer: d


3. How many bits are used for the HOST portion of a Class A IP address?

a. 16
b. 32
c. 8
d. 24

Answer: d


4. What command displays cache hit rates for a CacheFS mounted directory?

a. dfshares
b. cachefswssize
c. cachefsstat
d. cachefslog
e. cfsadmin

Answer: c

 
5. Which of the following commands are used to create, partition, and check file systems?

a. newfs
b. format
c. dd
d. mount
e. fsck

Answer: a,b,e


6. Which of the maps listed in the below /etc/auto_master use relative paths? 

<br><img src="../Samples/Samples/automaster.gif">

a. -xfn
b. auto_direct
c. auto_home
d. -host
e. auto_master

Answer: a,c,d


7. The /etc/security/prof_attr does what?

a. Associates users and roles with authorizations and execution profiles
b. Defines authorizations and their attributes
c. defines profiles and lists the profiles assigned authorizations
d. Defines the priveledged operations assigned to a profile

Answer: c


8. The _______  is a RAM-based file system that implements a file system interface to files by using their file descriptors.

a. Swap file system
b. FDFS file system
c. TMPFS file system
d. CacheFS file system

Answer: b


9. When would you have to re-run the automount command?

a. When you add an entry in the /etc/auto_nfs map
b. When you add an entry to the /etc/auto_direct map
c. When you add an entry in the /etc/auto_master map
d. When you add an entry to the /etc/auto_home map

Answer: b,c,
It is not required to re-run the automount command for changes to indirect maps (/etc/auto_home)


10. What command is used to unshare all shared resources in /etc/dfs/sharetab?

a. unshare
b. ushareall
c. unshareall
d. share -u

Answer: c


11. Which of the following are types of Jumpstart servers?  

a. File
b. Boot
c. Configuration
d. Installation

Answer: b,c,d


12. Which server is described: Offers database access through applications such as Oracle, Sybase, and Informix.

a. Database Servers
b. Boot Servers
c. Application Servers
d. Installation Servers
e. Mail Servers

Answer: a


13. Which of the following are valid names of NIS maps?

a. passwd
b. hosts
c. bootparams
d. passwd.byname.dir
e. hosts.byname.pag

Answer: d,e


14. What underlying software application is used by Autoclients and Diskless Clients to access their software from their OS server once they have booted?

a. bootparamd
b. TFTP
c. NIS
d. NFS

Answer: d


15. Which of the following are NIS daemons?

a. rpc.ypupdated
b. rpc.yppasswdd
c. ypserv
d. rpc.ypserv
e. ypxferd

Answer: a,b,c,e


16. Which command and option would you use to indirectly determine the Ethernet network load?

a. spray -d
b. netstat -a
c. snoop -o
d. ping -s
e. netstat -i

Answer: e


17. Which RAID levels does Solstice DiskSuite support? 

a. RAID 5
b. RAID 0
c. RAID 4
d. RAID 0+1
e. RAID 1

Answer: a,b,d,e


18. Which command manually invokes a consistency check on a cachefs filesystem?

a. cfsadmin -l
b. cfsadmin -z
c. cfsadmin -s

Answer: c


19. A(n) _______ is a right that is used to grant access to a restricted function.

a. profile
b. authorization
c. user account
d. role

Answer: b


20. Which command below will mount a cacheFS filesystem?

a. mount -F cachefs &nbsp;-o backfstype=nfs,cachedir=/cache/cache0 &nbsp; host1:/export/data &nbsp; /data
b. mount -F cache &nbsp;-o cacheid=data,cachedir=/cache/cache0  &nbsp; host1:/export/data &nbsp; /data
c. mount -o backfstype=nfs,cachedir=/cache/cache0,cacheid=data  &nbsp; host1:/export/data &nbsp; /data
d. mount -F ufs -o backfstype=nfs,cachedir=/cache/cache0 &nbsp; host1:/export/data &nbsp; /data

Answer: a


21. Which file maintains a list of share directories being mounted and who is mounting them?

a. /etc/vfstab
b. /etc/dfs/dfstab
c. /etc/dfssharetab
d. /etc/mnttab
e. /etc/rmtab

Answer: e


22. What are the different managers in Solaris Adminsuite 3.0.1?

a. Mount/Share Manager
b. Serial Port Manager
c. User Manager
d. Client Manager
e. Host Manager

Answer: a,b,c,e
The other Manager is the Group manager.  This is used to add, display, modify, and delete groups in the NIS or NIS+ name service environment or on the local or remote system (/etc files)
 
23. What is the name of the NIS+ server daemon?

a. ypserv
b. rpc.nisd
c. nisplusd
d. nisd
e. ypd

Answer: b


24. What is the directory that holds both the ypbind daemon and the ypstart script?

a. /usr/lib/yp
b. /var/yp/`domainname`
c. /var/yp/binding/`domainname`
d. /usr/lib/netsv/yp

Answer: d


25. Which of the following are valid profile shells?

a. bash
b. csh
c. pfsh
d. pfbash
e. pfksh

Answer: c,e


26. Which statement is true about networking files, the /etc/hosts.equiv and the .rhosts files?

a. both files exist by default bu they have to be edited
b. Neither file exists by default; they must be created
c. Both files are formatted as a list of three line entries
d. The /etc/.rhosts file is read before the hosts.equiv file

Answer: b


27. Which file(s)/map(s)/table(s) are used by the bootparamd daemon?

a. locale
b. hosts
c. ethers
d. timezone
e. bootparams

Answer: b,e


28. List the name services provided by Solaris 8.

a. FNS
b. DNS
c. NFS
d. NIS
e. NIS+

Answer: a,b,d,e


29. How can you tell if a directory is an AutoFS directory and not a UFS directory?

a. Directory Permissions
b. Directory name
c. Directory size

Answer: c


30. True or False:  It is possible to login at the console with a role account.

a. True
b. False

Answer: b
Access to a role account is possible only through the su command

31. Which file would you find the extended atrributes for a user, such as authorizations
and execution profiles?

a. /etc/passwd
b. /etc/auth_attr
c. /etc/shadow
d. /etc/user_attr

Answer: d


32. The roleadd command adds entries in which of the following files?

a. /etc/security/exec_attr
b. /etc/shadow
c. /etc/group
d. /etc/user_attr
e. /etc/passwd

Answer: b,d,e


33. A(n)______ is a bundling mechanism for grouping authorizations and commands with special
attributes, and assigning them to users or roles.

a. execution profile
b. user account
c. authorization
d. role account

Answer: a


34. Which file(s)/map(s)/table(s) does the Host Manager portion of Solaris Adminsuite 3.0.1 use/update?

a. hosts
b. timezone
c. locale
d. auto_home
e. ethers

Answer: a,b,e


35. Within the NFS server daemon, what run level does the system have to run at if there are entries in its /etc/dfs/dfstab file?

a. Run Level 1
b. Run Level 2
c. Run Level 3
d. Run Level 5

Answer: c


36. The ______ facility in the /etc/syslog.conf file will put a timestamp in a defined log file.

a. point
b. mark
c. first
d. time
e. stamp

Answer: b


37. Which of the following are RAM based filesystems?

a. ProcFS
b. NFS
c. TMPFS
d. SwapFS
e. UFS

Answer: a,c,d


38. Which of the following is a valid logical Solstice DiskSuite device name?

a. /dev/vx/rdsk/apps/logvol
b. /dev/dsk/d7
c. /dev/vx/dsk/logvol
d. /dev/md/dsk/d3

Answer: d


39. Which file would not normally be used as a NIS map? 

a. /etc/hosts
b. /etc/ethers
c. /etc/netmasks
d. /etc/timezone
e. /etc/auto_master
f. /etc/inetd.conf
g. /etc/passwd

Answer: f
Since most servers often run different services,the same /etc/inetd.conf file would not be used
on all servers.


40. Which command would you use to view an NIS map?

a. niscat
b. ypmore
c. ypcat
d. cat
e. more

Answer: c


41. What command would you use to verify mounted partitions?

a. mount
b. ps
c. view mount
d. mountdev

Answer: a


42. Which NFS daemons are responsible for file locking and status checking?

a. lockd
b. mountd
c. nfsd
d. statd

Answer: a,d


43. What does it mean if the following entry exists in the name service switch file:                          

<img src="../Samples/Samples/nsswitch.gif">

a. Only the NIS hosts table is searched
b. Both the NIS hosts table and local hosts file are searched.
c. Only the local hosts file is searched
d. None of the above

Answer: a
Remove the "[NOTFOUND=return]" entry and both the NIS hosts table and local hosts file would be searched.

44. A ______ is defined as a program or routine that provides support to other programs, particularly at a low level.

a. application
b. service
c. process
d. print server

Answer: b


45. Which of the following statements are true about automount?

a. There is no overhead for the server
b. It unmounts file systems that are no longer in use
c. Mounts file system on demand
d. Automatically caches the file systems

Answer: a,b,c


46. Which of the following are benefits of using NFS?

a. NFS gives the ability to setup an application server
b. Centralized files
c. Files appear to be local on the client
d. NFS gives the ability to setup a file server
e. All of the above

Answer: e 


47. Which of the following are benefits of using NIS+?

a. NIS+ allows you to allow more users than just root to modify tables
b. NIS+ has built-in Security
c. NIS+ is less expensive than NIS
d. NIS+ can handle larger domains

Answer: a,b,d


48. Which name service was designed to be primarily used on the Internet and provides hostname to IP address resolution?

a. NIS
b. DNS
c. NIS+
d. FNS

Answer: b


49. Which command shows cache hit rate and consistency check statistics?

a. cfsstats
b. cachefsstat
c. cfsadmin
d. cfsadmin -stats

Answer: b


50. Which command will zero all cacheFS counters?

a. cfsadmin -0
b. cfsadmin -z
c. cachefsstat -0
d. cachefsstat -z

Answer: d


51. Which file is used to configure NFS logging?

a. /etc/nfs.conf
b. /etc/nfs/nfslog.conf
c. /etc/nfslog.conf
d. The logging feature does not exist

Answer: b


52. ______ combines disks that have been created using format.

a. Solstice DiskSuite
b. Sun StorEdge Volume Manager

Answer: a


53. ______ manages disk space on subdisks by formatting into two initial partitions.

a. Solstice DiskSuite
b. Sun StorEdge Volume Manager

Answer: b


54. ______ 100m /export/home/myswap will create additional file space.

a. mkswap
b. mksize
c. mkfile
d. mkswapfs

Answer: c


55. To stop all file sharing on an NFS server, execute the command ______.

a. stopshare
b. unshare
c. unshareall
d. stopnfs
e. unsharenfs

Answer: c


56. The command ______ will mount all remote shares.

a. mount -r
b. mountall -r
c. allmount -r
d. mount -R -all

Answer: b


57. The command ______ will unmount all remote shares.

a. umount -r
b. umountall -r
c. uallmount -r
d. umount -R -all

Answer: b


58. ______ combines standard naming service features with a directory that can store custom information about objects. These objects can be queried in a number of ways.

a. DNS
b. FNS
c. NIS
d. LDAP

Answer: d


59. The template configuration file for NIS+ is:

a. /etc/nis+
b. /etc/nisplus
c. /etc/nsswitch.nis+
d. /etc/nsswitch.nisplus

Answer: d


60. Which of the following are features of RBAC?

a. Authorizations
b. sudo
c. execution profiles
d. encryption
e. roles

Answer: a,c,e
